top of page
Search
  • Writer's pictureSusheela Yazhini

Kun suvaitsevaisista tulee suvaitsemattomia

Viimeisen vuoden aikana Suomessa on ollut hämmentävää huomata miten ne, jotka ovat tähän asti pitäneet ääntä oikeudenmukaisuuden ja tasa-vertaisuuden puolesta ovatkin nyt niitä, jotka eivät suvaitse erilaisia mielipiteitä, erilaisia tapoja elää. Ollaan aina painotettu sitä että erilaisuutta pitäisi suvaita ja että erilaisuus on rikkaus. Nyt taas massasta poikkeavat ajatukset ammutaan alas.


Tänä päivänä, tuntuu siltä että pelkkä koronaan ja rajoitustoimiin littyvien asioiden kyseenalaistaminen riittää siihen että ihmistä voidaan julkisesti halveksia, haukkua, nöyryyttää ja syyllistää. Jos et ole enemmistön kanssa samaa mieltä, olet pelkkä tyhmä salaliittoteoreettikko, vähemmän arvokas ihminen ja sinua saa mollata, etenkin somessa. Millä tämä on suvaitsemista? Keskustelukulttuuri käy yhä aggressiivisemmaksi eikä poikkeavia mielipiteitä sallita. Myös julkisilla paikoilla huomaa miten tiukka ilmapiiri on. Ihmiset suorastaan pelkäävät toisen ihmisen fyysistä läheisyyttä ja hymy on vaihtunut tiukkaan katseeseen joka tuomitsee jos et noudata jokaista suositusta ja sääntöä.


Olen itse tehnyt ja teen edelleen Suomessa anti-rasismi työtä ja työni pohjautuu siihen että haluan että Suomessa jokainen saa vapaasti olla oma itsensä ja tuntea että kuuluu joukkoon, ilman että kohtaa syrjintää. Tästä tismalleen samasta syystä minä, Susheela Daniel, pidän nyt ääntä kun meidän perustuslaillisia oikeuksia viedään alta ja elämäämme rajoitetaan suhteettomasti. Tästä syystä olen myös vegaani, koska uskon siihen että eläimillä on oikeus elää vapaasti tässä maailmassa. Tekoni, ajatukseni ja toimintani pohjautuu siis siihen että kaikilla on oikeus vapauteen ja ketään ei saisi syrjiä.


Jos ihmistä ei saa syrjiä ihonvärinsä vuoksi, miksi syrjintä on hyväksyttävää jos ihminen ei peitä naamaansa maskilla? Miksi niitä, jotka suostuvat ottamaan kokeellisen aineen kehoonsa, pidetään hyvinä kansalaisina kun taas niitä, jotka hoitavat terveyttään eri keinoin, mustamaalataan?


Samat yksilöt, jotka ovat perinteisesti aina olleet demokratian ja valinnanvapauden puolesta nyt yhtäkkiä "turvallisuuden nimissä" haluavat pakottaa kaikkia kansalaisia tottelemaan, eristäytymään ja estää ihmisiä elämästä normaalia elämäänsä. Jos ihminen haluaa totella kaikkea sitä mitä valtio, lääkefirmat ja isot järjestöt sanovat niin eihän siinä mitään ongelmaa ole kunhan ei kaikkia siihen pakoteta. Pakottaminen ei kuitenkaan ole demokratiaa.



Vapaus valintaan tarkoittaa että erilaisten mielipiteitä kunnioitetaan kun ei satuta muita. Nyt tässä kohtaan joku saattaisi sanoa sitä on vaaraksi muille jos ei tottele. Muistutus kuitenkin, tästä viruksesta on keskimäärin yli 99% selviytymismahdollisuus, tämä on vähemmän tappava kuin monet muut taudit joiden kohdalla emme ole toimineet vastaavasti. Jos me haluamme elää pelossa jokaista virusta ja bakteeria me emme voi elää elämää. Jos joku haluaa niin tehdä niin siitä vaan, mutta kaikkia ei voida siihen pakottaa.


En edusta mitään tiettyä aatetta. En edusta mitään puoluetta, en mitään ideologiaa, edustan vain ja ainostaan itseäni ja puhun kaikkien niiden puolesta jotka haluavat elää vapaana vapaassa yhteiskunnassa, mielipiteestä riipumatta ja myös riipumatta siitä, millä tavalla ihminen terveyttään hoitaa. Suomessa ollaan tehty niin paljon töitä jotta tämä maa olisi avoin, vapaa ja demokraattinen paikka kaikille kansalaisille. Miksi kaikki tämä halutaan kaataa?


Olisi hyvä jos jokainen antaisi seuraavalle ajatukselle hieman aikaa: Jos omassa ryhmässäsi, työpaikallasi,ystäväpiirissäsi,somessasi ryhtyisit kyseenalaistamaan esimerkiksi koronarajoituksia, rokotetta tai vaikkapa maskin käyttöä, hyväksyttäisiinkö sinut vielä? Perustuuko sinun hyväksyminen joukkoon siihen, että olet muiden kanssa samaa mieltä? Onko tällainen ilmapiiri suvaitsevainen? Emmekö Suomessa aina puhu siitä miten hirveä loukkaus on ihmisoikeuksia kohtaan kun tietyissä maissa ihmisiä pakotetaan uskomaan asioihin joihin eivät usko? Eikö se suvaitsemattomuus juuri ala siitä, ettei hyväksytä toisinajattelijoita?


On pelottavaa huomata miten samalla tavalla kun eri ihmisryhmien ihmisarvoa ollaan väheksytty käyttämällä nimityksiä kuten elintasopakolainen, matu jne. niin nyt ihmisten mielipiteiden perusteella ihmisiä haukutaan ja samalla marginalisoidaan nimittämällä heitä mm. kulkutautimyönteisiksi, koronadenialisteiksi ja disinformaation levittäjiksi miettimättä yhtään seurauksia. Tarkoitus on kuitenkin sama: väheksyä ihmistä ja sitä erilaisuutta jota hän edustaa. Todella surullista nähdä mitä pelko aiheuttaa ihmisissä. Pelko ja viha tässähän on se yhteinen tekijä. Pelko tuntemattomasta, viruksesta tai ihmisestä. Emmekö ole historiasta oppineet edes sitä, mihin järkyttäviin ja vakaviin seurauksiin se johtaa, kun toisia ihmisiä ei suvaita?


Pelon nimissä me emme kuitenkaan voi estää ihmisiä elämästä elämäänsä, olemasta oma itsensä. Minulla ei esimerkiksi ole sitä mitään vastaan jos toinen haluaa eristäytyä, pitää etäisyttää ja käyttää maskia, kunnioitan tämän yksilön päätöstä. On kuitenkin täysin kohtuutonta vaatia minun tekevän samoin. Jokaisella yksilöllä on oikeus totettuaa itseään parhaaksi näkemällään tavalla, ansaita elantonsa ja saavuttaa potentiaalinsa. Tällä hetkellä melkeinpä vain valtio, suuryritykset ja lääkefirmat saavat näin tehdä.


Miksei suurempi osa kansasta sitten pidä ääntä asiasta? Koska he pelkäävät sitä syyllistämistä ja tuomitsemista mitä suunsa avaaminen mukanaan tuo. Miksi Suomessa pitäisi pelätä ilmaista ajatuksiaan? Me kaikki loppupeleissä haluamme hyväksyntää ja haluamme kuulua joukkoon. Se on vaatii rohkeutta uskaltaa olla enemmistön kanssa eri mieltä. Esimerkiksi lääkäri Mikael Kivivuori ja bioanalyyttiko Eeva Harju Suomessa ovat viimeisten viikkojen aikana saaneet potkut työstään koska ovat julkisesti rohkeina uskaltaneet kyseenalaistaa asioita. Surullista.


Ei, minä en suostu siihen että minut leimataan äärioikeistolaiseksi, vastuuttomaksi tai itsekkäästi vain koska en suostu tottelemaan, peittämään itseäsi, rajoittamaan itseäni. En suostu siihen että minua suvaitaan vain jos olen asioista samaa mieltä. Että minua kunnioitetaan vain jos tottelen kyseenalaistamatta. En suoraan sanottuna halua sellaista suvaitsemista.


Meidän tulee itse ylläpitää ja pitää huolta omasta terveydestämme elämäntavoillamme. Olisi korkea aika ymmärtää ettein kukaan meitä tule pelastamaan, ei valtio, ei päättäjät, ei lääkefirmojen piikki. Jokainen olemme vastuussa itsestämme ja yhdessä pääsemme tämänkin yli kunhan palaamme suvaitsemaan ihmisiä ympärillämme, heidän mielipiteistään ja erilaisuudesta riipumatta. Ilmapiiri täytyy puhdistaa vihasta ja pelosta, muuten emme pääse yhtään mihinkään ja Suomesta tulee yhä synkempi paikka asua. Toivoa on kuitenkin vielä, pidetään ääntä ja muistetaan että ihmisiä ei pidä vain suvaita, heidät pitää hyväksyä, kunnioittaa ja antaa elää elämäänsä niin kuin he itse näkevät parhaaksi, kunhan eivät satuta muita. Kysymysten kysyminen ei ole väärin. Elämästä nauttiminen ei ole väärin. Elantonsa ansaitseminen ei ole väärin. Uskalla avata suusi, näin rohkaiset muitakin tekemään samoin.


Miksi meidän tulisi antaa muiden käsiin päätösvalta asioista jotka koskevat meidän omaa elämää kuten se että saako yrittäjä yrittää, saako harrastaa, saako viettää aikaa läheisten kanssa, saako hengittää vapaasti ilman maskia? Mitä kauemmin olemme hiljaa, sitä pidemmälle tämä hulluus jatkuu. Sano se ääneen, nyt riitää. Jos uskot olevasi erilaisia ihmisiä hyväksyvä kansalainen, hyväksy myös ne erilaiset mielipiteet.

Pelolle ja sensuurille ei, elämälle ja avoimuudelle kyllä.

4,976 views5 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page